aanbod
aankoopbegeleiding
verkoopbegeleiding
taxatie
hypotheek
contact
nieuws
wie zijn wij?
waarom een makelaar?
Nieuws
Nibud: Besteedbaar inkomen daalt

Bijna iedereen heeft in 2011 minder te besteden. Vooral ouders die van kinderopvang gebruikmaken en veel gepensioneerden houden minder geld over, blijkt uit berekeningen van het Nibud.

Vrijwel iedereen ontvangt in 2011 netto iets meer salaris dan in 2010. Maar omdat ook de prijzen stijgen, houden de meeste mensen toch minder over dan vorig jaar. Voor de lage inkomens gaat het om een paar euro per maand, voor hogere inkomens ligt het rond 30 euro. De grootste klappen vallen bij ouders die gebruikmaken van de kinderopvang.

Tweeverdieners met een bruto-inkomen van samen 60.000 euro die twee kinderen drie dagen naar de opvang brengen, gaan er 80 euro per maand op achteruit, aldus het Nibud. Dat komt door de verlaging van de kinderopvangtoeslag. Een vergelijkbaar gezin dat geen gebruik maakt van kinderopvang, heeft per maand 16 euro minder te besteden.

Ook veel gepensioneerden leveren flink aan koopkracht in, omdat pensioenuitkeringen vaak niet worden geïndexeerd. Het is voor het tweede jaar op rij dat de meeste consumenten minder te besteden hebben, aldus het Nibud. (Bron: InFinance)

Terug naar nieuws