aanbod
aankoopbegeleiding
verkoopbegeleiding
taxatie
hypotheek
contact
nieuws
wie zijn wij?
waarom een makelaar?
Nieuws
Meer nieuwe woningen verkocht

In de eerste twee maanden van dit jaar zijn 79 procent meer nieuwe woningen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Toch zullen veel bouwvakkers hier niet onmiddellijk van profiteren, omdat de klappen in de bouw altijd later komen. Voor veel bouwbedrijven begint de crisis daardoor nu pas echt.

In totaal zijn in januari en februari bijna 4.000 nieuwe koopwoningen verkocht door Nederlandse ontwikkelaars, aldus de NVB, Vereniging voor Ontwikkelaars & Bouwondernemers. In normale jaren en bij een gezonde markt verkopen de gezamenlijke Nederlandse ontwikkelaars altijd ruim 4.000 woningen per maand. Precies een jaar geleden was dat door de crisis ingezakt tot iets meer dan 1.000 verkopen per maand. Geen andere economische sector met een vergelijkbare omvang was daarmee zo diep gevallen, ook al omdat de verkochte nieuwe huizen gemiddeld 15 procent kleiner en goedkoper waren dan vóór de crisis. Vanaf de zomer vorig jaar is de klim omhoog ingezet en dat is op zich goed nieuws. Desondanks is de verkoop van nieuwe koopwoningen (ook met dit goede nieuws) nog altijd ruim de helft kleiner dan voorheen.

De NVB mikt voor 2010 op een verkoop van 23.000 à 24.000 nieuwe koopwoningen tegen 17.000 verkopen vorig jaar. De Nederlandse ontwikkelaars hebben massaal de draai gemaakt naar kleinere en goedkopere woningen. Wanneer de huidige trend zich voortzet, zal ook de verkoop van de duurdere woningen (vanaf 300.000 euro) weer toenemen.

De NVB waarschuwt dat het herstel nog altijd zeer broos is. Vooral de bouwbedrijven wacht nog een moeilijke tijd. De enorme terugval in de verkoop in 2008 en 2009 gaat de bouw pas dit en volgend jaar aan den lijve voelen. De werkloosheid in de sector neemt eerst nog fors toe terwijl de economie én de woningverkoop alweer groeien.

Terug naar nieuws