aanbod
aankoopbegeleiding
verkoopbegeleiding
taxatie
hypotheek
contact
nieuws
wie zijn wij?
waarom een makelaar?
Nieuws
Pinnen verdwijnt in 2012

Consumenten in Nederland kunnen vanaf 2012 niet meer betalen met PIN. In de plaats daarvoor komt een nieuw betalingssysteem. Currence, de eigenaar van PIN, heeft dat vandaag bevestigd. De meeste banken in Nederland hebben aangegeven liever over te willen stappen naar het nieuwe systeem, dat gevoerd wordt door de Amerikaanse betaalkaartreuzen Maestro en Visa.

Op termijn heeft dit systeem voor banken kostenvoordelen. Verder is het volgens Currence voor de uniformiteit goed om een systeem te kiezen dat ook elders in Europa wordt gebruikt. De pincode, die meeverhuist met een klant, blijft bestaan.

Het nieuwe systeem wordt twee jaar eerder ingevoerd dan voorzien. Dat heeft ook te maken met toenemende gevallen van het zogenoemde skimmen, waarbij criminelen bankpasgegevens kopiƫren en zo rekeningen plunderen. Het nieuwe betalingssysteem zou minder fraudegevoelig zijn. In het nieuwe systeem hebben bankpassen geen magneetstrip meer, maar een zogenoemde EMV-chip. Momenteel beschikt 80 procent van alle 25 miljoen bankpasjes in Nederland al over deze chip. Eind volgend jaar moet dat zijn opgelopen tot tegen de 100 procent. Ongeveer 40 procent van alle betaalautomaten in winkels is geschikt voor het nieuwe pinnen. Ergens halverwege 2011 zijn naar verwachting alle automaten geschikt.

Om winkeliers voor te bereiden op het nieuwe betaalsysteem is website hetnieuwepinnen.nl opgezet. De banken hebben winkeliers toegezegd dat het nieuwe betalingssysteem hen de komende vijf jaar niet niet meer zal kosten dan het oude.

Terug naar nieuws