aanbod
aankoopbegeleiding
verkoopbegeleiding
taxatie
hypotheek
contact
nieuws
wie zijn wij?
waarom een makelaar?
Nieuws
Huizenprijzen gaan stabiliseren

Met de voorzichtige opleving van de economie lijkt ook de Nederlandse woningmarkt uit het dal te klimmen. Na een forse daling van het aantal transacties in het afgelopen jaar is recent weer sprake van een kleine toename. Dit jaar zal het aantal transacties verder oplopen, meent de Rabobank in zijn Kwartaalbericht Woningmarkt.

De huizenprijzen stabiliseren momenteel. Voor de tweede helft van 2010 wordt een lichte prijsstijging verwacht. Desondanks zal de gemiddelde huizenprijs over heel 2010 nog licht lager uitvallen dan in 2009. Dit is het gevolg van de daling van het prijsniveau in de loop van 2009.

De negatieve ontwikkeling waar de woningmarkt in 2009 last van had, lijkt doorbroken. Hoewel de transactieaantallen dit jaar verder zullen oplopen, zal het niveau van voor de kredietcrisis nog niet worden bereikt. Ook het prijsniveau van het derde kwartaal van 2008 zal voorlopig niet worden gehaald. Op grond van de Prijsindex Bestaande Koopwoningen (PBK) van CBS/Kadaster zijn de huizenprijzen sindsdien cumulatief met 6 procent gedaald.

De betaalbaarheid van woningen is in 2009 flink verbeterd. Deze ontwikkeling heeft haar top echter bereikt, aldus de Rabobank. Huizenprijzen en renteniveau zullen in de loop van het jaar weer oplopen. De aanschafkosten van een nieuwe woning stijgen daarmee weer. Dat geldt niet voor de bruto inkomens, die dit jaar juist stabiliseren. Op termijn zal de betaalbaarheid, door stijgende huizenprijzen en oplopende rentes, verder afnemen. Dat is vooral voor starters op de woningmarkt geen goed nieuws. Zij zullen weer net als voor de kredietcrisis minder makkelijk een woning kunnen kopen of genoegen moeten nemen met een kleinere woning of een huis in een minder gewilde buurt.

Terug naar nieuws