aanbod
aankoopbegeleiding
verkoopbegeleiding
taxatie
hypotheek
contact
nieuws
wie zijn wij?
waarom een makelaar?
Nieuws
Grote verschillen zorgpremieontwikkeling

Nu de laatste zorgverzekeraar vandaag zijn premie bekend heeft gemaakt (Univé Zekur), is de definitieve balans op te maken over de zorgpremieverschillen in Nederland. Sinds de invoering van het nieuwe Zorgstelsel in 2006 zijn consumenten gemiddeld 28 procent meer kwijt voor hun basisverzekering. De verschillen zijn groot, evenals de mate waarin zorgverzekeraars hun basispremies hebben verhoogd, constateert Verzekeringssite.nl.

De gemiddelde basispremie stond in 2006 op 90 euro per maand. In 2010 is die opgelopen naar ruim 96 euro. Dat is een stijging van 7 procent. Hierbij is echter nog geen rekening gehouden met de afschaffing van de no-claim en de invoering van het eigen risico. Hierdoor is elke Nederlander vanaf 2008 gemiddeld 200 euro per jaar extra gaan betalen voor de zorgverzekering bovenop de premiestijging. Een volwassene is zo aan de basisverzekering in 2010 ruim een kwart meer kwijt dan in 2006.

Tussen de zorgverzekeraars blijken zowel grote verschillen in de hoogte van de premie als de ontwikkeling ervan. De basispremie van AnderZorg is niet alleen jarenlang de (één na) voordeligste. De premie is bovendien in de afgelopen vijf jaar met slechts 0,6 procent gestegen. Univé verhoogde de basispremie in dezelfde periode met ruim 17 procent.

De gemiddelde basispremie stijgt volgend jaar met 41 euro per jaar (3,7 procent). Voor de basisverzekering van Univé Zekur betaalt de consument in 2010 het minst: 80 euro per maand. De restitutiepolis van Univé is met 103,25 euro het duurst. De aanvullende verzekeringen stijgen gemiddeld 6 procent. Een gezin betaalt in 2010 gemiddeld 137 euro per jaar meer aan premies voor de zorgverzekering.

Het verschil tussen de goedkoopste en duurste basisverzekering is komend jaar 29 procent. In 2005 toen veel Nederlanders nog via het Ziekenfonds verzekerd waren, bedroeg het verschil nog 90 procent. De goedkoopste was toen AnderZorg (19,95 euro per maand). Voor Ohra en Delta Lloyd betaalden verzekerden het hoogte maandpremie (37,95 euro).

De inhoud van het basispakket is wettelijk bepaald. Hierdoor is het voor consumenten eenvoudig om verzekeraars met elkaar te vergelijken. ‘De concurrentie heeft een remmend effect gehad op de premiestijging van de basisverzekering. De meeste zorgverzekeraars draaien al jaren verlies op de basisverzekering,’ aldus Verzekeringssite.nl. ‘Andere producten in de branche vertonen een heel ander beeld. Zo is het premieverschil bij autoverzekeringen de afgelopen jaren opgelopen tot 200 procent.’

Ook uw ziektekostenpremie voor 2010 berekenen en vergelijken. Klik dan hier om naar de site van NSP ZOrgcollectief te gaan.

Terug naar nieuws