aanbod
aankoopbegeleiding
verkoopbegeleiding
taxatie
hypotheek
contact
nieuws
wie zijn wij?
waarom een makelaar?
Nieuws
Huizenprijs trekt nog niet aan

Het aantal woningtransacties in Nederland lijkt na vier jaar daling eindelijk een bodem te hebben gevonden. Van een krachtig herstel van de huizenmarkt zal echter geen sprake zijn, meldt het ING Economisch Bureau.

Het is op het eerste gezicht lastig met behulp van de maandelijkse cijfers over huizenprijzen en woningtransacties een goed beeld van de markt te krijgen. Seizoenseffecten verstoren het beeld. Ook bepaalt het aantal werkdagen bij het Kadaster hoeveel verkopen worden geregistreerd. Na correctie voor deze effecten wordt duidelijk dat het aantal transacties na enkele jaren van daling eindelijk is gestabiliseerd, mogelijk zelfs al iets aantrekt. De prijzen dalen ondertussen nog verder, maar niet meer zo heftig zijn als in de eerste helft van 2009.

De combinatie van, naar verwachting, een stabiele ontwikkeling van de hypotheekrente en dalende huizenprijzen zal de betaalbaarheid van woningen de komende maanden doen verbeteren. Samen met afnemende baanonzekerheid helpt dit potentiƫle kopers over de streep te trekken. De vraag naar woningen kan dit jaar bovendien een extra stimulans krijgen, doordat een tweetal koopregelingen afloopt. Eerst raakt (waarschijnlijk in mei) het potje voor de Koopsubsidie op en, zoals het er nu voorstaat, wordt 1 januari 2011 de tijdelijke verhoging van de NHG naar 350 duizend euro teruggedraaid. Dit zou de koopbeslissing van potentiƫle kopers kunnen versnellen.

De combinatie van een aantrekkende vraag afgenomen aanbod (vanwege de ingezakte woningbouw) leidt mogelijk in de tweede helft van 2010 tot een stabilisatie van de huizenprijzen. Het naar voren halen van koopbeslissingen brengt echter wel het gevaar van een vraagterugval in 2011 met zich mee. Tegen de achtergrond van een matig economisch herstel met politieke onzekerheid ligt een krachtig herstel van de huizenmarkt dus niet voor de hand. (CashToday.nl)

Terug naar nieuws