aanbod
aankoopbegeleiding
verkoopbegeleiding
taxatie
hypotheek
contact
nieuws
wie zijn wij?
waarom een makelaar?
Nieuws
Slechte cijfers woningbouwproductie

De woningbouwproductie in Nederland is ingestort in het eerste kwartaal van 2010, concludeert het CBS. Het aantal gereedgekomen woningen lag ruim 44 procent lager dan in het eerste kwartaal van 2009. Verder was het aantal woningen waarvoor een bouwvergunning is verleend bijna 32 procent lager dan een jaar eerder.

In het eerste kwartaal van 2010 kwamen ruim 7.000 woningen gereed, bijna 6.000 minder dan een jaar eerder. Verder zijn voor bijna 11.000 woningen vergunningen verleend. Dat waren er ruim 5.000 minder dan een jaar eerder.

De daling was het sterkst bij woningen die in opdracht van woningcorporaties zijn gebouwd. Het aantal gereedgekomen corporatiewoningen lag ruim 52 procent lager dan een jaar eerder. Ook het aantal aan corporaties verstrekte vergunningen is met ruim de helft verminderd. In het eerste kwartaal van 2010 ontvingen corporaties vergunningen voor ruim 2.500 woningen, tegen 5.300 woningen een jaar eerder.

De afname van het aantal gereedgekomen woningen verschilt sterk tussen de provincies. In Groningen werden 72 procent minder woningen gereedgemeld, gevolgd door Gelderland (-67 procent) en Friesland (-62 procent).

In aantallen was de neergang het grootst in Noord-Holland. Hier lag het aantal gereedgekomen woningen ruim 1.400 lager dan een jaar eerder. Gelderland volgde met een daling van ruim 1.300 woningen. Alleen in Overijssel werden iets meer woningen opgeleverd dan een jaar eerder.

In het eerste kwartaal kwamen er 2.700 meergezinswoningen, zoals flats en appartementen, gereed. Dat is ruim 52 procent minder dan in het eerste kwartaal van 2009. Het aantal gereedgekomen eengezinswoningen was ruim 38 procent lager.

Terug naar nieuws