aanbod
aankoopbegeleiding
verkoopbegeleiding
taxatie
hypotheek
contact
nieuws
wie zijn wij?
waarom een makelaar?
Nieuws
Herstel woningmarkt laat op zich wachten

Met een gemiddelde van 230 duizend euro bleven de verkoopprijzen van woningen in het vierde kwartaal nagenoeg gelijk aan die in 2009. Ook de verkoopaantallen stabiliseerden. Dat meldt de NVM.

NVM-voorzitter Hukker: 'Over het gehele jaar 2010 zijn de prijzen praktisch gelijk gebleven. Dit was conform de verwachting die wij in het begin van het jaar uitspraken, namelijk een prijsstabilisering. Weliswaar zijn de prijzen in de eerste helft van het jaar nog wat toegenomen, maar deze stijging werd in het rampzalige derde kwartaal volledig tenietgedaan. Concluderend kunnen we zeggen dat de crisis weliswaar heeft doorgewerkt in de prijzen, maar dat allerlei zwartgallige scenario's ten aanzien van instortende huizenprijzen niet zijn uitgekomen. Wel signaleren wij soms forse aanpassingen van de vraagprijs die nodig zijn om de verkoopkansen te verhogen.'

De betaalbaarheid van woningen is volgens de NVM nog altijd goed. 'Woningzoekenden kunnen profiteren van een ruim aanbod aan scherp geprijsde woningen en de nog altijd gunstige hypotheekrente. Voor hetzelfde huis betaalt een koper daardoor nu maar liefst 20 procent minder woonlasten dan in 2008. Zeker voor starters is het positief dat de huizen goedkoper zijn geworden. Spijtig is in dit verband wel dat starters in 2011 minder kunnen lenen waardoor kopen toch weer wordt afgeremd', aldus Hukker.

Mede gezien de zorgwekkende financierbaarheid en het overaanbod (de 'prop' op de markt) spreekt de NVM een voorzichtige verwachting uit voor 2011. 'Van echt herstel zal nog geen sprake zijn. De verkoopprijzen zullen mogelijk nog licht dalen en het aantal woningverkopen zal stabiel blijven. Een grote opleving van de vraag ligt namelijk niet voor de hand. Hoewel de economie aan de beterende hand lijkt te zijn, zal het besteedbaar inkomen niet wezenlijk toenemen. Daarbij komt dat wonen niet veel goedkoper wordt, door een licht stijgende rente en hogere woonlasten voor bijvoorbeeld energie, waterschap en OZB. Ook de strengere kredieteisen doen daarbij meer kwaad dan goed. De woningmarkt blijft fragiel, en krijgt op dit moment eigenlijk niet de aandacht die zij verdient.' (Bron: InFinance)

Terug naar nieuws