aanbod
aankoopbegeleiding
verkoopbegeleiding
taxatie
hypotheek
contact
nieuws
wie zijn wij?
waarom een makelaar?
Nieuws
NVM: huizenmarkt op historisch dieptepunt

De huizenmarkt blijft erg slecht. Volgens de NVM werden in het derde kwartaal van 2009 23 procent minder woningen verkocht dan in dezelfde periode van het vorige jaar. Ook de prijzen zijn ten opzichte van het vorige jaar fors gedaald, de gemiddelde prijs is 229.000 euro, -4,9 procent.

Toch laat de woningmarkt volgens de NVM enige voortekenen van voorzichtig herstel zien. De prijs van de gemiddelde verkochte woning daalde niet verder en is ten opzichte van het tweede kwartaal van 2009 vrijwel gelijk gebleven (+0,1 procent). Hoewel de huizenverkopen ver achter blijven bij vorig jaar, is ook hier sprake van enige opleving. Het aantal verkopen lag als geheel 1 procent lager dan in het tweede kwartaal van 2009, maar deze daling is minder groot dan gebruikelijk; historisch worden er in het derde kwartaal zo'n 5 procent minder huizen verkocht ten opzichte van het tweede kwartaal. Enkele regio's als bijvoorbeeld Amsterdam (+14 procent) en Utrecht (+4 procent) kenden juist een toename van het aantal transacties.

De licht verbeterende cijfers nemen niet weg dat de Nederlandse woningmarkt nog altijd in een historisch dieptepunt verkeert. In totaal zijn in het derde kwartaal totaal ruim 32.000 woningen verkocht. Consumenten zijn nog altijd zeer voorzichtig. Uit een enquĂȘte onder makelaars blijkt dat 60 procent van de verkopers eerst zijn eigen huis wil verkopen, voordat wordt overgegaan tot de koop van een nieuwe woning.

Niettemin spreekt de NVM van een broos herstel. De NVM handhaaft dan ook haar eerdere prognose over heel 2009. NVM-voorzitter Hukker: 'We blijven heel voorzichtig met onze voorspelling. Over heel 2009 verwachten we een prijsdaling van 5 procent, waarbij we rekening houden met een flinke prijsdaling in het laatste kwartaal. Als we een stabiel vierde kwartaal kennen, gaan we meer richting de 2 procent dan richting 5 procent.'

De betaalbaarheid van de woonlasten is ook dit kwartaal vrijwel gelijk gebleven in vergelijking met de voorafgaande periode. Hukker: 'Wat we zien is dat aan de ene kant de betaalbaarheid in een jaar tijd 25 procent is toegenomen, mede door de lage rente en de gedaalde verkoopprijzen. Aan de andere kant zijn banken kritischer geworden in het verstrekken van hypotheken.'

Als gevolg van de afnemende vraag is de looptijd van woningen fors toegenomen. Zo stond 25 procent van de in aanbod staande woningen in het derde kwartaal van 2009 langer dan een jaar te koop. Dat is 10 procent meer in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2008. Dat betekent dat één op de vier woningen langer dan een jaar op de markt is. Vorig kwartaal was dat nog één op de vijf woningen. Het aantal woningen dat nu minder dan een kwartaal in aanbod staat, is gedaald tot 27 procent. Dit heeft deels te maken met het feit dat de consument vaak eerst zijn huidige woning wil verkopen alvorens hij een nieuw huis koopt.

Terug naar nieuws