aanbod
aankoopbegeleiding
verkoopbegeleiding
taxatie
hypotheek
contact
nieuws
wie zijn wij?
waarom een makelaar?
Nieuws
Kiezer wil minder overheidsingrijpen bij hypotheek

Consumenten vinden het prima dat de overheid hun beschermt tegen onverantwoorde financiƫle adviezen. Maar dit moet niet overdreven worden: de overheidsbemoeienis over de hoogte van de hypotheek moet beperkt zijn. Uiteindelijk is de consument (deze week de kiezer) zelf verantwoordelijk als hij door omstandigheden zijn maandelijkse hypotheeklasten niet meer kan betalen, vindt maar liefst 95 procent van de ondervraagde consumenten in een onderzoek van de SEH.

Uit de resultaten blijkt dat consumenten het belangrijk vinden dat zij beschermd worden door wet- en regelgeving. De consument vindt echter dat hij ook een eigen verantwoordelijkheid heeft. Al te veel bemoeienis van de overheid wordt daarom als betutteling ervaren. Zo wijst bijna 70 procent een krappere hypotheek voor gezinnen met kinderen af en acht 95 procent alleen zichzelf verantwoordelijk voor de gemaakte keuze. Voorwaarde is dan wel dat de adviseur de consument onafhankelijk en breed adviseert en meerdere opties biedt.

Als het gaat om de betaling van de adviseur wil men bij voorkeur geen rekening en moet de adviseur door de hypotheekverstrekker beloond worden. Als men toch zelf moet betalen dan het liefst een vooraf overeengekomen bedrag. Slechts 7 procent van de ondervraagden is bereid voor het advies meer dan 2.000 euro te betalen.

Een onafhankelijk kwaliteitskeurmerk wordt zeer belangrijk gevonden om op de kwaliteit van de hypotheekadviseur en dus het advies te kunnen vertrouwen. Maar liefst 91 procent van de ondervraagden geeft aan het belangrijk te vinden dat het keurmerk 'Erkend Hypotheekadviseur' bestaat en 60 procent heeft van een Erkend Hypotheekadviseur het hypotheekadvies gekregen.

Terug naar nieuws