aanbod
aankoopbegeleiding
verkoopbegeleiding
taxatie
hypotheek
contact
nieuws
wie zijn wij?
waarom een makelaar?
Nieuws
Consumenten willen meer sparen

Consumenten willen hun financiële buffer vergroten. Vier op de tien zegt nu geen buffer te hebben. Huishoudens sparen vanwege onzekerheid over arbeidsmarkt en overheidsmaatregelen. Dat blijkt uit onderzoek van het ING Economisch Bureau.

Consumenten streven naar een grotere financiële buffer dan ze op dit moment hebben. Van de respondenten zegt vier op de tien (39 procent) geen financiële buffer te hebben. Zes op de tien (61 procent) heeft een gemiddelde buffer van acht maandsalarissen om aan te spreken 'in het geval dat'.

De verschillen zijn groot: 18 procent heeft meer dan vijftien maandlonen achter de hand, 23 procent minder dan vijf. Gemiddeld streven respondenten naar een grotere buffer dan ze nu hebben. Desondanks heeft ruim een derde (36 procent) geen behoefte aan een buffer. De overige twee derde (64 procent) werkt er momenteel aan om achtenhalf maandsalaris achter de hand te hebben voor eventuele mindere tijden.

Consumenten sparen momenteel vooral uit voorzorg; 37 procent noemt dit als reden. Eén op de vijf (20 procent) spaart om vermogen op te bouwen en nog eens één op de vijf (19 procent) voor een grote uitgave. Eén op de tien (10 procent) spaart voor iets anders en 15 procent spaart niet. Dat sparen uit voorzorg zo hoog scoort, hangt onder andere samen met arbeidsmarkt. Werkloosheid is een zorg en werknemers zien hun kansen op een nieuwe baan afnemen.

Dalende beurskoersen en huizenprijzen hebben het vermogen van huishoudens doen dalen. Veel consumenten willen daardoor hun uitgaven niet opschroeven, of kunnen dat niet. Daarbij komt dat consumenten onzeker zijn over de arbeidsmarkt en toekomstige overheidsmaatregelen, waardoor zij een grotere financiële buffer willen. Pas als de onzekerheid afneemt zal ook de consumptie zich herstellen, meent ING.

Terug naar nieuws