aanbod
aankoopbegeleiding
verkoopbegeleiding
taxatie
hypotheek
contact
nieuws
wie zijn wij?
waarom een makelaar?
Nieuws
VVD: 'miljoenentaks' treft steeds meer eigenaren

Niet alleen bezitters van miljoenenpanden, ook eigenaren van twee-onder-een-kapwoningen gaan door de nieuwe belasting op koophuizen fors meer betalen. Dat berekenen Vereniging Eigen Huis (VEH), makelaars en de VVD afzonderlijk, nadat het kabinet de belasting vrijdag bekendmaakte. Dat meldt de Telegraaf.

'Over twintig tot dertig jaar, en zeker in de Randstad, zullen veel meer eigenaren dan alleen die van kapitale villa's aan deze belasting gaan meebetalen', becijfert VVD-Kamerlid Weekers tegenover de Telegraaf. Minister Bos (Financiën) noemde de vrijdag aangekondigde belastingverhoging ('miljoenentaks') voor woningen van meer dan een miljoen 'een mijlpaal'.

Momenteel hebben 24.500 woningen die WOZ-waarde. Hun eigenaren krijgen van het kabinet een hoger eigenwoningforfait. Het kabinetsvoorstel toont voor het eerst de percentages: die lopen op van 0,55 tot 2,35 procent in 2016. Maar de huizenprijzen worden niet geïndexeerd, schrijft PvdA-leider Bos op zijn website, 'met als gevolg dat er elk jaar meer mensen onder vallen'. Bij een prijsstijging van drie procent per jaar duurt dat langer dan bij vier of vijf procent waardetoename. 'Maar dat ook mensen met een pand van nu minder dan een miljoen straks sluipenderwijs veel meer belasting moeten afdragen, is nu zeker geworden', aldus Weekers.

VEH bevestigt dit scenario voor de komende tientallen jaren. 'Als de prijzen weer toenemen, zoals makelaars voorspellen, zal een steeds grotere groep huiseigenaren met die belastingverhoging te maken krijgen. En op termijn zeker niet alleen de zeer rijken.'

Dat die woningprijzen na dit jaar weer uit het dal komen, is ook volgens het CPB zeer aannemelijk. Daarnaast zal de huidige zeer lage inflatie komende jaren oplopen. Die raakt huizenbezitters tegelijkertijd met de belastingverhoging in hun portemonnee, denkt VEH. 'Deze belastingverhoging levert geen significante bedragen op en lost de problemen op de huizenmarkt niet op. Komende jaren worden weinig woningen bijgebouwd.' (Telegraaf)

Terug naar nieuws