aanbod
aankoopbegeleiding
verkoopbegeleiding
taxatie
hypotheek
contact
nieuws
wie zijn wij?
waarom een makelaar?
Nieuws
Toch inperking tophypotheken

Binnen een maand komt de AFM met regels om tophypotheken in te perken. Dat zei voorzitter Hans Hoogervorst vrijdag tegen de commissie-De Wit. De regels zullen volgens hem 'in grote mate overeenkomst vertonen met het concept-rapport. 'We zullen wel degelijk met een scherpe lijn komen.'

De AFM-voorzitter doelt op de controverse die vorig jaar april ontstond toen de AFM voor het eerst voorstellen deed om de tophypotheek te verbieden. Die plannen moest de AFM, onder druk van het ministerie van Financiƫn, deels terugtrekken. In het najaar kwam de toezichthouder echter met een nieuwe, afgezwakte, lijn in een concept-rapport waarbij een top-hypotheek onder beperkte voorwaarden mogelijk blijft. Ook daarover toonden banken en Financiƫn zich kritisch.

Consumenten mogen een hypothecaire schuld aangaan van meer dan 100 procent van de aankoopwaarde van de woning, als ze de 'top' binnen vijf tot zeven jaar aflossen, zo luidden de plannen. De tophypotheek, waarbij meer wordt geleend dan de woningwaarde om de zogenoemde 'kosten koper' te betalen, is ook toegestaan, als er sprake is van vermogen, verbouwingen die leiden tot een hogere waarde van de woning of een hypotheek die gezien de inkomensnorm laag is. Ook een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie kan meer dan 100 procent bedragen, aldus de AFM in haar concept-rapport.

Terug naar nieuws